Domoticas
   Wij hebben de leiding BEL NU VOOR EEN AFSPRAAK EN INFORMATIE 06-83000698 

Wat is DomoticaDomotica (ook wel huisautomatisering of smart home genoemd) is het
toepassen van elektronica en huisnetwerken ten behoeve van de automatisering

van processen in en om een woning, een kantoor of een klein bedrijf. Het woord "domotica" is een samentrekking van domus (huis in het Latijn) en het achtervoegsel -tica dat lijkt te duiden op 'toegepaste wetenschap'. Men komt het achtervoegsel ook tegen in de hedendaagse begrippen informatica, telematicaen robotica.

Een definitie van domotica is: De integratie van technologie en diensten, ten behoeve van een betere kwaliteit van wonen en leven. Bij domotica draait het dus niet alleen om integratie van techniek en bediening in de woning,
maar ook om de dienstverlening van buitenaf naar de woning.

De eerste domotica toepassingen waren vaak systemen die reeds in de geautomatiseerde industrie of kantooromgeving bestonden, en in woningen werden ingepast voor personen met een functiebeperking. Zodoende konden zij
zich een grotere autonomie verwerven en bijvoorbeeld vanuit een rolstoel de belangrijkste huiselijke taken (laten) uitvoeren.

Veralgemeende toepassing van domotica begon echter pas eind 20e eeuw echt
door te breken in de bouw en architectuur, omdat er dan ook een standaard werd opgesteld waarbinnen de verschillende systemen konden worden geïntegreerd en met elkaar kunnen communiceren. Daarnaast hebben steeds meer mensen belangstelling voor deze oplossingen. 

De tweede generatie domotica is standaard voorzien van een ethernetaansluiting
Via deze aansluiting kunnen audio-, video-, verwarming-, airco-, alarm- en andere systemen op een eenvoudige manier worden gekoppeld met het LAN (Local area network) of het WAN (Wide area network). Hierdoor kan men thuis
maar ook vanuit kantoor het domoticasysteem beheren via de pc, smartphone of tablet. Zo kan men bijvoorbeeld via internet de camerabeelden volgen en ingrijpen wanneer een leverancier het licht heeft laten branden. Of kan men de aanwezigheidssimulatie opstarten zodat het lijkt alsof men thuis is.

Het kunnen relatief eenvoudige opstellingen zijn, zoals de winkeldeur die automatisch open en dicht gaat als men hem nadert, of de verlichting van de hal die automatisch aanflitst als er aangebeld wordt.

De meeste toepassingen vindt men in de keuken en de badkamer evenals voor comfort, veiligheid en efficiënt energiegebruik Voorbeelden van toepassingen zijn

 • verwarming
 • airconditioning (HVAC)
 • verlichting

Keuken
Aanvullen van de keukenvoorraad en plaatsen van een bestelling via internet bij de supermarkt.
Voorprogrammeren van de oven. Voorprogrammeren van het koffiezetapparaat.

Badkamer

Thermostatische mengkraan voor bad of douche, die dus water van instelbare vaste temperatuur afgeeft. Sauna die op temperatuur staat wanneer men thuiskomt na een vermoeiende werkdag.

Comfort
Temperatuursensors bedienen de verwarming / airconditioning per plaats al naargelang het uur van de dag en de aanwezigheid van personen en/of dieren. De verwarming in het buitenverblijf aanschakelen via gsm. Openen van de poort via gsm. Als u het huis verlaat gaat de verwarming op nachtstand. Instellen van een bepaalde sfeer (met behulp van verlichting). De ramen automatisch laten sluiten (na ingestelde tijd, afstandsbediening, temperatuur enz.)

Veiligheid
Parlofonie met camera en beeldscherm die doorschakelt naar de gsm. Inbraakalarm per telefoon of sms naar bewakingscentrale of politie. Brand- of rookalarm naar bewakingscentrale. Bewakingscamera's voor particulier gebruik.
Ramen automatisch laten openen bij CO-alarm, ketel uitschakelen.

Klimaatregeling
verwarming en airconditioning (HVAC).
Temperatuursensors bedienen de verwarming / airconditioning per plaats al naargelang het uur van de dag en al naargelang de aanwezigheid van personen eventueel gedetecteerd door naderingsschakelaars.
Dezelfde temperatuursensors kunnen ook instaan voor neerlaten en optrekken
van zonneschermen en rolluiken al naargelang het uur, de aanwezigheid of afwezigheid van personen en de inval van licht.
Ramen laten zich individueel, in een klein of groter netwerk bedienen en automatisch openen en sluiten (TipTronic), bediend door een tijdslimiet, CO2-melder, afstandsbediening, temperatuur etc. De verwarming in het buitenverblijf inschakelen via gsm De temperatuur via een domoticapaneel hoger of lager zetten.

Verlichting
Sensoren ontsteken de verlichting als een persoon in de buurt komt en doven ze als er niemand meer is.
Elektronische dimmers om de sterkte van de verlichting aan te passen aan de behoefte
Als u het huis verlaat gaan alle lichten uit en de verwarming op nachtstand. Als u gaat slapen: met één schakelaar gaan alle lichten uit. Instellen van een bepaalde sfeer: 

Romantische sfeer: weinig licht en romantische muziek.
Werksfeer: veel licht en geen muziek
Leessfeer: veel licht op een bepaalde plaats en rustige muziek.

Creëren van diverse scenes voor elk moment. Alle lampen worden door een druk op de knop aangepast aan het vooraf ingestelde moment. Verlichting laten knipperen wanneer de deurbel gaat.
Synchroniseren met de televisie. De lampen nemen de kleuren aan die worden weergegeven op de televisie.
Verlichting automatisch inschakelen bij zonsondergang. Sensoren schakelen verlichting uit bij voldoende licht.
Efficiënt energieverbruik Tijdsinstelling laat bepaalde apparaten (bv. wasmachine, koffiezetapparaat, sauna) op het juiste moment opstarten. Door stroomvreters zoals de vaatwasmachine en wasmachine alleen
in de daluren tegen een voordelig tarief te laten draaien. Door bepaalde stopcontacten te deactiveren als u de woning verlaat. Zwembadstofzuiger treedt in werking als er een bepaalde graad van vervuiling is bereikt en/of start minstens eenmaal per week. Bij het openzetten van een raam de verwarming in die kamer automatisch
omlaag laten gaan.

Beveiliging
Het openen en sluiten van sloten door personen met de gepaste sleutel, bijvoorbeeld een RFID-tag en registratie welke personen zich waar en wanneer bevinden, in het bijzonder openen en sluiten van garagepoorten.
Parlofonie, al dan niet met camera en beeldscherm die doorschakelt naar de gsm.
Inbraakalarm, hetzij met licht en geluid, hetzij per telefoon of sms naar bewakingscentrale of politie.
Brand- of rookalarm met geluid of telefoon naar brandweer of bewakingscentrale of in werking stellen van sprinkler op basis van rookmelders. Bewakingscamera's voor particulier gebruik Telecommunicatie en informatie.
Vlakke wandschermen waarop televisie, video, dvd, internet, computer, videoconferentie te zien zijn. Eén duur scherm van hoge kwaliteit op de meest geschikte plaats van de kamer dient alle videotoepassingen. Audio: geluidsboxen waarop radio, televisie, video, dvd, internet, computer, videoconferentie, telefoon te horen zijn. Eén stel dure geluidsboxen van hoge kwaliteit, optimaal geplaatst in een kamer, dient alle audiotoepassingen. Koppeling van het domoticasysteem aan het internet. Hierdoor kunt u van op afstand inloggen in uw huis. Gps verbinden aan een persoon met een functiestoornis.

Sanitair

Waterkranen die opengaan als de handen in de buurt komen. Dit biedt hygiënische voordelen: niemand hoeft met schoon gewassen handen een kraan dicht te draaien die voordien met vuile handen geopend is. Het voorkomt ook waterverspilling doordat een kraan niet blijft lopen. Automatisch doorspoelen van toilet of urinoir en eventueel reiniging van de
toiletbril als de gebruiker is opgestaan. Voorkomen van legionellabesmetting door automatisch spoelen van de tappunten.
Controle (in aanleunwoningen voor bejaarden) van toiletwatergebruik voor bewoner (in verband met verdenking van incontinentie). Het is overigens de vraag of dit soort informatie behoort tot het domein van de privacy van de bewoner of dat de controlerende zorginstelling dit zo maar mag doen.  Mobiliteitsbewaking (van een persoon) met behulp van bewegingssensoren en/of camera's. Daarmee kan automatisch bepaald worden dat een bewoner
hulp nodig heeft, bijvoorbeeld na een ongeval in huis. Dit vindt vooral toepassing in woningen voor ouderen. Ook in de zorg voor verstandelijk gehandicapten is dit nuttig. Tussenoplossingen vormen van domotica die, technisch gezien, tussen analoge en digitale toepassingen liggen.

Een alternatief voor teleruptoren zijn intelligente relais. Deze relais hebben een interne klok en kunnen geprogrammeerd worden met logische functies. Op deze manier is een goedkope installatie mogelijk die de functionaliteit van een
domotica-installatie benadert. Andere tussenvormen zijn draadloze systemen zoals Adhoco, EnOcean, Zigbee, Z-Wave, Wireless MBus en 433MHz. Verder worden er steeds vaker producten uitgevoerd met een Bluetooth-chip of een
WiFi-module. 

 • Wi-Fi smart IP-camera Draaien en Kantelen buiten - kopie - kopie
  Wi-Fi smart IP-camera Draaien en Kantelen buiten - kopie - kopie
 • Wi-Fi Smart LED Filamentlamp E27 ST64 5 W 500 lm - kopie
  Wi-Fi Smart LED Filamentlamp E27 ST64 5 W 500 lm - kopie
 • Wi-Fi smart LED-lamp Full Colour en Warm-Wit E14 - kopie
  Wi-Fi smart LED-lamp Full Colour en Warm-Wit E14 - kopie
 • Wi-Fi smart LED-lamp Warm- tot Koud-Wit E27
  Wi-Fi smart LED-lamp Warm- tot Koud-Wit E27
 • Wi-Fi Smart sirene SAH2 - kopie
  Wi-Fi Smart sirene SAH2 - kopie
 • Wi-Fi Smart LED Filament Lamp E27 125 mm 5 W 500 lm - kopie
  Wi-Fi Smart LED Filament Lamp E27 125 mm 5 W 500 lm - kopie